Cum alegi cele mai bune oale din fontă

Publicat la 19/02/2022

cum-alegi-cele-mai-bune-oale-din-fonta

Oamenii au devenit tot mai preocupați de alimentația sănătoasă, iar acest lucru implică și folosirea unor metode și ustensile de gătit care să ajute la prepararea mâncării într-un mod sănătos. Unele dintre vasele care sunt recomandate adesea pentru gătit, atât datorită rezistenței mari pe care o au, cât și a faptului că permit gătirea fără grăsimi, sunt oalele din fontă. Deși greutatea acestora este mare și pot părea dificil de utilizat, oalele din fontă sunt foarte apreciate de bucătari și pasionații de gătit. 

De ce să alegi oale din fontă pentru gătit? 

Cei care încă nu sunt la curent cu metodele de gătit sănătoase și vasele care pot fi de ajutor, trebuie să afle că oalele din fontă sunt unele dintre puținele care permit prepararea mâncării fără să se folosească grăsime, fără teama că se va lipi. 

De asemenea, fonta este un material durabil și rezistent chiar și la temperaturi foarte înalte, motiv pentru care cei care folosesc astfel de oale preferă gătirea lentă a mâncării, care nu numai că este mai gustoasă, dar își păstrează și o mare parte dintre nutrienții pe care îi conține. În plus, oalele din fontă se curăță foarte ușor și pot fi puse chiar și la mașina de spălat. 

O altă informație de care oamenii pot avea nevoie, referitor la vasele din fontă, ține de faptul că există două tipuri de astfel de vase: din fontă emailată sau din fontă fără smalț. Ambele pot fi folosite pentru prepararea mâncării, numai că oalele din fontă fără smalț nu sunt recomandate în cazul alimentelor cu o aciditate crescută, deoarece sunt reactive. 

Ce criterii trebuie să îndeplinească cele mai bune oale din fontă? 

Pentru a fi siguri că aleg cele mai bune oale din fontă, care să le fie utile pentru prepararea mai multor feluri de mâncare, oamenii trebuie să țină cont ca acestea să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi: 

  • calitatea înaltă – deși greutatea poate fi considerat un dezavantaj al oalelor din fontă, aceasta este și un semn că vasele respective sunt de calitate, mai rezistente și care îndeplinesc funcțiile pentru care sunt populare. Totodată, greutatea este influențată și de capacitatea sau dimensiunea vasului respectiv;

  • ergonomie și utilitate – oalele din fontă au, de cele mai multe ori, mânere realizate din același material, care permite o manevrare ușoară și eficientă, precum și folosirea acestora atât pe flacără, cât și în cuptor;

  • învelișul, la fel de important la interior și la exterior – dacă în ceea ce privește învelișul interior, alegerea se face în funcție de preferințele personale, exteriorul vaselor din fontă influențează performanțele și durata de viață a acestora, precum și modul de curățare. 

În ceea ce privește prețul oalelor din fontă, acesta variază în funcție de dimensiunile pe care le au, de grosimea materialului și dacă sunt sau nu emailate, cele fără smalț având un preț mai mic. 

Prin urmare, toți cei care doresc să folosească metode sănătoase de pregătire a mâncării trebuie să aibă în casă cel puțin o oală din fontă.  

Sursă imagine: https://unsplash.com/photos/0YK6-Gx85P4