Cum alegi cea mai bună saltea de pat

Publicat la 28/11/2022

cum-alegi-cea-mai-buna-saltea-de-pat

Experții confirmă faptul că un somn odihnitor este, de fapt, piatra de temelie pentru o viață sănătoasă, iar cel mai important aspect constă în alegerea saltelei potrivite. Salteaua este un factor uriaș care influențează calitatea somnului. În ciuda acestei informații, multe persoane neglijează importanța sa și se trezesc deseori cu dureri de spate sau dezvoltă anumite tulburări de somn, cum ar fi insomnia.

Pentru a te asigura că îți vei cumpăra o saltea de calitate, care să corespundă nevoilor tale și care să îți ofere un somn odihnitor, liniștit, trebuie să ții cont, mai înainte, de câteva criterii de selecție.

3 criterii în funcție de care să-ți alegi salteaua

1. Tipul de saltea

Dacă abia începi să cauți o saltea nouă, probabil ai observat că sunt o mulțime de variante disponibile, care au un grad asemănător de eficiență. Deși pare o sarcină descurajantă, ține cont de tipurile de saltea care se potrivesc cel mai bine cu preferințele tale, enumerate mai jos:

  • saltea din spumă - este realizată în întregime din spumă, fiind o variantă confortabilă pentru orice tip de corp, reducând presiunea pentru persoanele care adoră să doarmă pe partea laterală;

  • saltea cu arcuri interioare - are un sistem în formă de spirală, oferind un grad ridicat de susținere. Din păcate, arcurile interioare nu au capacitatea de a reduce presiunea, iar suprafața este mai rigidă;

  • saltea hibrid - au două elemente centrale: un strat de susținere pentru arcurile interioare și un strat de confort realizat din spumă. Straturile de confort pot fi realizate și din latex;

  • saltea din latex – este o variantă modernă și durabilă, la care apelează un număr generos de cumpărători. Dacă sunt fabricate din latex natural și organic, cumpărătorii pot avea încredere că aleg o opțiune eco-friendly.

2. Stabilește bugetul disponibil

Înainte de a cumpăra o saltea, asigură-te că ai stabilit un buget adecvat pe care să îl respecți chiar și în cel mai mic detaliu. Din moment ce poți găsi o varietate de modele și tipuri de saltea, fii sigur și că prețurile sunt diferite, însă este recomandat să nu aloci un buget mic pentru un astfel de produs. 

3. Fermitate și suport

Cei care dorm pe spate trebuie să țină cont de fermitatea și sprijinul pe care îl obțin în timpul somnului. Dacă salteaua este prea moale, vei avea senzația că te vei scufunda și te vei trezi adesea cu dureri de spate. Astfel, vei avea nevoie de o variantă care să-ți ofere și confort, dar și susținere. Pe o scară de la 1 la 10, intervalul perfect ar fi 5-7.

Cei care dorm pe partea laterală, au dureri de articulații în zona șoldurilor și a umerilor, din cauza saltelelor dure. Poți să alegi o saltea cu un nivel scăzut de fermitate: 3-6 (din 10).

Cei care dorm pe burtă au nevoie de o saltea care să le distribuie greutatea corpului în mod egal. Dacă salteaua este prea moale, nu va exista suficient suport pentru coloana vertebrală, provocând dureri de spate.

Prin urmare, cei care au în plan să-și cumpere o saltea, pot ține cont de criteriile menționate anterior în articol în funcție de care să o aleagă pe cea care li se potrivește cel mai bine.