Cum alegi cel mai bun robot de bucătărie?

Publicat la 06/12/2022

Versatil și eficient, un robot de bucătărie de calitate va deveni probabil indispensabil în orice bucătărie. Poate fi folosit pentru a face aluat de prăjituri, pentru a face piure,  mâncare pentru copii, pentru a măcina mirodenii și pentru a toca legumele pentru supă. Înainte de a cumpăra un robot de bucătărie, trebuie, totuși, să ai în vedere câteva criterii în funcție de care să alegi un produs util, eficient și performant.

6 criterii de care să ții cont când alegi robotul de bucătărie

1. Caracteristici

Majoritatea roboților de bucătărie au o singură viteză a motorului și sunt dotați cu un spațiu prin care se pot adăuga ingredientele care urmează să fie tocate. Pe lângă acest aspect, robotul de bucătărie are și capacitatea de a toca mărunt anumite alimente, de a felia, de a râșni, de a le amesteca între ele și de a frământa aluatul. Este adesea folosit în realizarea smoothie-urilor. 

2. Putere

Asigură-te că robotul de bucătărie pe care îl alegi este suficient de puternic pentru a face față tuturor sarcinilor: frământarea aluaturilor sau tăierea morcovilor cruzi, de exemplu. În caz contrar, există riscul ca procesorul să nu facă față tăierii adecvate a ingredientelor introduse și să nu le amestece corespunzător. Sau, în cel mai rău caz, există posibilitatea ca motorul să se ardă. Pentru un procesor potrivit, caută un motor care are cel puțin 600 W.

3. Dimensiune/capacitate

Roboții de bucătărie sunt disponibili în toate dimensiunile, însă, pentru a te asigura că îl alegi pe cel mai potrivit, este important să ții cont de frecvența cu care îl utilizezi și de sarcinile la care îl supui. Depinde, bineînțeles, și de numărul de persoane pentru care se prepară respectiva compoziție. 

4. Accesorii

Este recomandat ca robotul de bucătărie să fie dotat cu numeroase accesorii care să faciliteze și să eficientizeze procesul de utilizare. Un aparat de calitate trebuie să conțină cât mai multe accesorii care să-l ajute să funcționeze în parametri optimi, astfel încât să obțină rezultatele dorite. Printre accesoriile care se pot afla în dotarea unui robot de bucătărie se numără: râșnița, palete pentru mixer, recipiente de dimensiuni variate, lamele pentru mărunțit, tocat, feliat.

5. Garanția robotului de bucătărie

Dacă până acum toate celelalte caracteristici ale robotului de bucătărie te-au convins că este cea mai bună variantă, mai trebuie să ții cont de un ultim aspect final: de garanție. Cu cât are o garanție mai generoasă, cu atât este o opțiune de încredere, pe care să te poți baza. Nimeni nu-și dorește ca produsul cumpărat să reziste câteva luni și să nu aibă nici certificatul de garanție pe baza căruia poate fi înlocuit sau reparat.

6. Procesul de întreținere

Un aspect de care trebuie să ții cont este și cel legat de procesul de întreținere a produsului, pentru a avea o durată lungă de viață. Astfel, trebuie să te asiguri că speli și cureți robotul de bucătărie după fiecare folosire și că lași motorul să se răcească suficient timp pentru a nu exista riscul de a se scurtcircuita când îl refolosești. De asemenea, nu trebuie să depășești cantitatea recomandată de ingrediente folosite.

Prin urmare, cei care au de gând să-și cumpere un robot de bucătărie care să le ușureze sarcinile zilnice, pot ține cont de sfaturile menționate anterior în articol și să se orienteze către o variantă accesibilă, eficientă și utilă.