Cum alegi încălţămintea în funcţie de sezon?

Publicat la 07/03/2022

cum-alegi-incaltamintea-in-functie-de-sezon

Încălţămintea este accesoriul cel mai important, care nu poate lipsi de la nicio ţinută, indiferent de stil sau ocazie, iar faptul că în ceea ce priveşte încălţămintea pentru damă piața de profil oferă foarte multe tipuri şi modele, alegerea poate fi una dificilă. 

Totuşi, există câteva criterii foarte importante, în funcţie de care oamenii, în general, îşi aleg pantofii:  mărimea, modelul și calapodul potrivite, dar şi anotimpul în care vor fi purtaţi. Dacă în ceea ce priveşte mărimea şi conformaţia, fiecare știe ce i se potrivește, în ceea ce priveşte alegerea pantofilor în funcţie de anotimp, oamenii ar trebui să ţină cont de anumite criterii specifice. 

Cum alegi pantofii potriviţi sezonului rece? 

Când vine vorba despre sezonul rece, pe măsură ce scad gradele din termometru, grosimea hainelor trebuie să crească. În acest fel se poate asigura confortul termic, care este foarte important şi în ceea ce priveşte perechea potrivită de încălţăminte.

Încălţămintea specifică sezonului rece este reprezentată, în special, de ghete şi cizme, dar la fel de bine pot fi purtate şi botinele sau chiar pantofii sport, mai ales că producătorii de astfel de încălţăminte au dezvoltat modele foarte variate de adidaşi, unele dintre ele fiind special concepute pentru a oferi protecţie termică ridicată piciorului. 

Principalele criterii de care ar trebui să ţină cont în alegerea unei pereche de încălţăminte potrivită pentru sezonul toamnă/ iarnă sunt: 

  • încălţămintea îmblănită – una dintre caracteristicile care contribuie la crearea şi menţinerea unei temperaturi optime la picioare este blana cu care sunt accesorizate unele perechi de încălţăminte pentru sezonul rece;

  • încălțămintea largă – de asemenea, la modul general, nu ar trebui să se cumpere o pereche de încălţăminte fixă pe picior, mergându-se pe premisa că se vor mai lărgi în timp, deoarece iarna se poartă şosete mai groase, și se poate resimți un disconfort ridicat dacă ghetele sau cizmele sunt prea strânse pe picior;

  • atenţie la cusături şi fermoare – aceste aspecte pot fi deranjante, atât prin crearea unui punct de frecare, care poate duce la apariţia bătăturilor, cât şi prin favorizarea pătrunderii umidităţii în interiorul perechilor de încălțăminte.  

Cum să alegi pantofii potriviţi pentru sezonul estival? 

Dacă iarnă, încălţămintea trebuie să fie groasă şi închisă, pentru a menţine o temperatură constantă şi caldă la nivelul picioarelor, în timpul sezonului cald, o pereche de încălţăminte care să permită aerisirea piciorului este esenţială. 

Temperaturile ridicate duc la apariţia traspiratiei, iar dacă mai sunt asociate şi cu un efort suplimentar, atunci umiditatea din interiorul pantofilor va fi şi mai mare şi va deranja. De aceea, sandalele sau pantofii decupaţi sunt cea mai bună alegere, mai ales în cazul femeilor. 

Pentru cei care preferă totuşi pantofii închişi, se recomandă să aleagă unii realizaţi din materiale naturale – piele, pânză – sau chiar materiale perforate. De asemenea, pantofii trebuie să fie uşori, cu o talpă ortopedică. 

Cei care nu doresc să investească sume impresionante în încălţăminte, pot alege un model casual, care este versatil, şi de o culoare neutră, care să poată fi asortată cu uşurinţă în mai multe ţinute.

Sursă imagine: https://unsplash.com/photos/mWYhrOiAgmA