Ghid: cum să alegi mașina de spălat rufe potrivită

Publicat la 14/01/2022

ghid-cum-sa-alegi-masina-de-spalat-rufe-potrivita

Alegerea unei mașini de spălat poate reprezenta o adevărată provocare, având în vedere că fiecare persoană are o anumită așteptare. Cu toate acestea, înainte de a face o investiție într-o mașină de spălat rufe  trebuie să luați în considerare anumiți factori. 

Capacitate și dimensiune

Un aspect foarte importan la cumpărarea unei noi mașini de spălat rufe este capacitatea acesteia de încărcare care se măsoară în kilograme (kg) și este corelată cu numarul de membri dintr-o familie.

Cu toate acestea, capacitatea de încărcare ar trebui să fie astfel încât toate rufele să vină într-un singur ciclu de spălare și să nu fie nevoie să rulați ciclul de spălare din nou și din nou.

Ghid calculare capacitate necesară



Membri

Capacitatea de încărcare

Numă articole vestimentare

1-2 membri

5-6 kg

2 cămăși

2 perechi de blugi

1 cearceaf de pat

2 prosoape mici

2 fețe de pernă

2-3 membri

6,5-7 kg

3 cămăși

3 perechi de blugi

1 cearceaf de pat

2 prosoape mici

2 fețe de pernă

4-5 membri

8 kg

4 cămăși

3 perechi de blugi

1 cearceaf de pat

3 prosoape mici

3 fețe de pernă

Mai mult de 5 membri

8,5-9 kg

3 cămăși

3 perechi de blugi

2 cearceafuri

6 prosoape mici

6 fete de perna



Înainte de cumpărarea unei mașini de spalat trebui să luați în considerare dimensiunea spațiului în care va fi montată și să va asigurați că aceasta încape pe ușă.

Mașini de spălat semi-automate vs automate

În funcție de operațiunile realizate, există două tipuri de mașini de spălat. Mașini de spălat automate și mași de spălat semi-automate. Cu alte cuvinte, cantitatea de intervenție manuală este cheia acestei clasificări. Cu toate acestea, fiecare dintre ele are propriile sale avantaje și dezavantaje.

Mașini de spălat semi-automate

Este o mașină de spălat tradițională și este formată din două compartimente, unul pentru spălare și altul pentru uscare. Prin urmare, la acest tip de mașină este necesară multă intervenție manuală.

Pentru a începe procesul de spălare trebuie să umpleți manual recipientul cu apă, apoi adăugați detergentul în cuvă și setați timpul de spălare și tipul de material.

După terminarea ciclului de spălare, mașina emite un sunet care indică că spălarea este completă. După trebuie să scoateți hainele din cuva de spălat și să le transferați manual în secțiunea destinată uscării.

Avantajele unei mașini de spălat semi-automate

  • Ușor de operat

  • Preț mic

  • Necesita mai putina cantitate de apa

  • Consumă mai puțină energie

  • Cost redus de întreținere

Dezavantajele unei mașini de spălat semi-automate

  • Mai multe operațiuni manuale față de o mașină automată

  • Ocupă mai mult spațiu

  • Treceți hainele de la mașină de spălat la uscător

Mașini de spălat automate

O mașină de spălat automată face spălarea mai ușoară fără intervenția umană, deoarece tot procesul de la spălare până la uscare se desfășoară singur printr-un program automat.

Pentru a funcționa, trebuie pur și simplu să puneți hainele și să apăsați butonul de pornire, mașina va umple automat cu apa necesară pentru spălare de la robinetul conectat la ea, va alege ciclul de spălare potrivit, va clăti și va scurge apa.

Avantajele unei mașini de spălat automate

  • Fără operațiuni manuale

  • Ocupă mai puțin spațiu

  • Mai multe programe de spălare disponibile

Dezavantajele unei mașini de spălat automate

  • Preț mai ridicat

  • Consumul de apă este ridicat

  • Este nevoie de mai mult timp pentru spălare 

Mașini de spălat rufe cu încărcare frontală vs încărcare veticală

Mașinile de spălat rufe automate sunt clasificate în două categorii: mașini de spălat cu încărcare frontală și mașini de spălat cu încărcare verticală. După cum sugerează și numele, în mașinile de spălat cu încărcare verticală, hainele sunt încărcate din partea de sus. Pe de altă parte, hainele sunt încărcate prin față în mașinile de spălat cu încărcare frontală. 

Mașinile de spălat cu încărcare verticală sunt în mod normal mai convenabile, deoarece nu trebuie să vă aplecați pentru a vă încărca sau scoate hainele, ceea ce le face la înălțimi ideale pentru persoanele mai în vârstă.

Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt mai eficiente din punct de vedere al apei, deoarece folosesc în medie cu 40% mai puțină apă decât mașinile de spălat cu încărcare verticală.

Mașinile de spălat cu încărcare verticală au un ciclu de spălare mai mic și mai rapid decât cele cu încărcare frontală, deoarece hainele sunt scufundate în mod constant în apă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe de altă parte, mașina de spălat cu încărcare frontală are un ciclu de centrifugare cu aproximativ 30% mai rapid. 

Mașinile de spălat cu încărcare verticală sunt rentabile, deoarece sunt relativ mai simple în design și construcție, necesită mai puțin spațiu, sunt eficiente din punct de vedere energetic și vibrează mai puțin.

Cu toate acestea, mașinile de spălat cu încărcare frontală oferă un ciclu de spălare mai bun, cu cele mai avansate funcții și opțiuni de încălzire a apei pentru rezultate mai bune.

Mașini de spălat cu uscător

Mașina de spălat cu uscător combină o mașină de spălat cu încărcare frontală și un uscător de rufe cu condensator într-un singur aparat care are aceeași dimensiune ca o mașină de spălat autonomă echivalentă.

De obicei, oferă toate caracteristicile, programele și funcțiile unei mașini de spălat și uscător din gama medie până la înaltă, așa că promit că vor face tot ce pot face mașinile de spălat și uscătoarele de sine stătătoare, dar cu jumătate de amprentă.

Avantajele unei mașini de spălat cu uscător

  • Performanța de spălare este comparabilă cu a mașinelor de spălat fară uscător

  • Spațiu ocupat mai mic față de două aparate separate

  • Vă puteți spăla și usca hainele fără intervenție manuală

  • Hainele pot fi spălate sau uscate independent

  • Costurile de achiziție și de funcționare sunt aproximativ echivalente cu o mașină de spălat cu încărcare frontală

Dezavantajele unei mașini de spălat cu uscător

  • Puteți usca doar jumătate din capacitatea pe care o puteți spăla.

  • Procesul de uscare este mai lung față de un uscător separat

  • Acestea sunt mai puțin fiabile față de mașinile de spălat fără uscător

  • Sunt mai puțin eficiente energetic față de uscătoarele separate

Programe de spălare

Deoarece purtăm diferite tipuri de haine în diferite anotimpuri, este nevoie de mai multe programe de spălare. Aceasta este una dintre caracteristicile importante pe care oricine trebuie să le ia în calcul atunci când dorește să cumpere o mașină de spălat.

Aparatul ar trebui să vă ofere diferite programe de spălare, astfel încât să îl puteți utiliza pentru spălarea tuturor tipurilor de haine fără complicații.

Conform cerințelor, ar trebui să căutați cel puțin aceste programe de spălare, cum ar fi; spalarea bumbacului, spălarea lânii, spălarea uscată, clătire abundentă, întârziere spălare.

Consumul de energie electrică al unei mașini de spălat

Sunteți în căutarea unei mașini de spălat rufe eficiente din punct de vedere energetic. Dacă vrei să știi câtă energie folosește o mașină de spălat, verifică eticheta energetică. Din 1 martie 2021, există o nouă etichetă care indică consumul de energie și apă. Astfel, știi cât de eficientă din punct de vedere energetic este mașina de spălat rufe și cât plătești în fiecare an. 

eticheta energetica

 

Clasa 

Consumul energetic pe an

 

A

99kWh

 

B

114kWh

 

C

130kWh

 

D

152kWh

 

E

172kWh

 

F

194kWh

 

Alți factori de luat în considerare

Materialul din care este confecționată cuva

Cuvele sunt de obicei alcătuite fie din oțel inoxidabil sau plastic. Cuvele din oțel inoxidabil sunt cele mai durabile și durează mai mult și pot rezista la viteze mari de centrifugare.

Numărul de rotații pe minut

Ciclul de centrifugare este utilizat pentru uscarea rufelor după spălare. Prin urmare, acesta este factorul care determină timpul pe care îl va lua o mașină pentru uscarea hainelor. Se măsoară în RPM (rotații pe minut).

Mașina cu rotații mai mari pe minut are o capacitate de uscare mai bună și necesită mai puțin timp de uscare în comparație cu mașinile cu rotații mai mici pe minut.

Inverter

Invertorul este o tehnologie de economisire a energiei electrice în majoritatea aparatelor care au o parte în mișcare.

La mașinile de spălat convenționale care sunt proiectate pentru o sarcină fixă și funcționează cel mai eficient atunci când funcționează la sarcina optimă, motorul funcționează la viteză constantă, indiferent de sarcina din interiorul mașinii.

O mașină de spălat rufe cu tehnologie inverter funcționează la sarcini optime, în funcție de sarcina mașinii. Mai presus de toate, mașina este echipată cu senzori care detectează sarcina pe mașina de spălat.

În funcție de sarcină, determină viteza optimă la care ar trebui să funcționeze motorul pentru a optimiza consumul de energie electrică. Cu toate acestea, este posibil numai dacă mașina este echipată cu motoare cu frecvență variabilă (VFD) sau cu motoare fără perii care oferă mașinii capacitatea de a funcționa la viteze variabile.

Direct Drive

Motoarele convenționale care constau din angrenaje și curele ca părți mobile, există o mulțime de frecări implicate care fac mașina de spălat să fie ineficientă din punct de vedere energetic. În plus, aceatea product mai multe vibrații și zgomot.

Pentru a rezolva aceste probleme a fost introdusă tehnologia Direct Drive. În această tehnologie, motorul este atașat direct în spatele tamburului și nu există astfel de părți mobile, rezultând astfel eliminarea frecării și economisind astfel energie electrică.

Controlul temperaturii

Funcția de control al temperaturii va permite consumatorului să controleze temperatura apei și să îndepărteze cele mai dure pete. De exemplu, joacă un rol important în dezinfectarea în mod regulat a hainelor bebelușilor mici sau a unui pacient. 

Spălare rapidă

Această durează doar 15-18 minute pentru a spăla 1 până la 1,5 kg de haine, ceea ce este mai rapid decât ciclul obișnuit de spălare. Cu toate acestea, timpul ciclului de spălare rapidă depinde în totalitate de încărcarea hainelor.

Este o funcție utilă atunci când vă grăbiți să mergeți undeva și doriți să spălați rufele cât mai repede posibil, această opțiune este eficientă doar la încărcături mici.

Opțiune de pre-splălare

Această caracteristică vă oferă posibilitatea de a vă încărca mașina de spălat rufe cu intenția de a o porni ulterior. Vă permite să vă pre-spalati hainele pentru o anumită perioadă de timp înainte ca ciclul de spălare să înceapă automat.

Spălare întârziată

Această caracteristică este bună pentru cei cu un program încărcat, în special pentru cuplurile care lucrează. De exemplu, vă permite să vă planificați spălarea înainte de program și vă permite să amânați funcția de spălare cu până la 24 de ore.

Protecție pentru copii

Această opțiune specială este utilă în special pentru cei care au copii acasă. Aceasta blochează panoul de programe al mașinii, astfel încât copiii să nu poată afecta procesul de spălare.

Fuzzy Logic sau selectare automată

Mai presus de toate, în funcție de cantitatea de încărcare, mașina selectează automat cel mai bun program de spălare. În plus, detectează automat greutatea și timpul de selectare a ciclului de spălare, detergent și apă necesare și pornește funcția de spălare.

Surse:

https://www.consumerreports.org/cro/washing-machines/buying-guide/index.ht

https://fredsappliance.com/service/advantages-disadvantages-combo-washing-machinedryer/

https://www.choice.com.au/home-and-living/laundry-and-cleaning/washing-machines/articles/washer-dryer-combos

https://top10gears.com/how-to-choose-a-washing-machine-complete-guide/

https://www.coolblue.nl/en/advice/energy-consumption-washing-machine.html