Cuptor electric sau pe gaz?

Publicat la 11/12/2022

Dacă în trecut, cuptoarele electrice erau folosite ocazional, deoarece aveau un consum foarte mare de energie, în prezent acestea sunt foarte populare, fiind folosite de foarte mulți români. Există însă și oameni care au rămas fideli cuptoarelor clasice, pe gaz, sau care încă nu s-au hotărât dacă este avantajos să facă această schimbare, de la cuptorul pe gaz la cel electric. 

Cuptorul poate fi folosit atât pentru prepararea felurilor principale, cât și pentru deserturi ori alte preparate, motiv pentru care este un element indispensabil din bucătărie. De aceea, în acest articol sunt prezentate cele mai importante avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de cuptoare, astfel încât să se poată face o alege informată și conștientă. 

Avantajele și dezavantajele cuptorului pe gaz 

Cuptorul pe gaz face parte, adesea, dintr-un aragaz care folosește gazul natural pentru a funcționa. Printre cele mai importante avantaje pe care acesta le oferă în timpul utilizării sunt prețul redus pe care îl are și încălzirea rapidă, astfel încât să poată fi folosit în cel mai scurt timp. În plus, acesta nu usucă mâncarea și poate oferi rumenirea pe care unii oameni și-o doresc.

În ceea ce privește dezavantajele, unul de care trebuie să se țină cont în cântărirea alegerii este faptul că nu distribuie în mod egal și uniform căldura. Totodată, folosirea gazului este periculoasă, emisiile de noxe reprezentând cel mai mare pericol. De aceea este necesar că utilizarea unui astfel de aparat să se facă cu mare atenție. 

Prin urmare, atunci când gătesc într-un cuptor pe gaz, oamenii trebuie să țină cont de toate aceste aspecte, indiferent de tipul preparatului. 

Avantajele și dezavantajele cuptorului electric 

Cuptoarele electrice sunt printre preferatele celor care își doresc o bucătărie modernă, deoarece se încadrează foarte bine într-un astfel de design și sunt și eficiente când vine vorba de prepararea mâncării. 

Principalele avantaje sunt posibilitatea de a regla temperatura dorită pentru coacere și distribuirea uniformă a căldurii, ceea ce determină ca și preparatele să se coacă uniform. De asemenea, cuptorul electric deține adesea mai multe funcții și mai multe tipuri de coacere – cu sau fără ventilație, de exemplu – ori chiar programe presetate pentru anumite preparate. O altă funcție care poate fi de mare ajutor pasionaților de gătit este și cea de autocurățare sau curățare automată. 

Când vine vorba despre dezavantaje, de menționat este faptul că trebuie să fie conectate la curent, fiind esențială existența unei instalații electrice puternice. Un alt aspect care reprezintă un dezavantaj este și timpul necesar pentru încălzire, care este mai mare decât în cazul unui cuptor pe gaz. 

Ceea ce mai este necesar de reținut în legătură cu un cuptor electric este faptul că nu funcționează dacă este o pană de curent, fiind astfel imposibil de preparat mâncarea cu ajutorul acestuia într-o astfel de situație. 

În concluzie, alegerea dintre cele două tipuri de cuptor – electric sau pe gaz – se face în funcție de preferințele fiecărui individ și de cât de mare este pasiunea pentru gătit. Un cuptor electric poate coace reparatele într-un timp mai scurt, dar un cuptor pe gaz este mai potrivit celor care îl folosesc foarte des.