Pielea naturală sau cea ecologică?

Publicat la 09/03/2022

pielea-naturala-sau-cea-ecologica

În momentul în care caută o pereche de încălţăminte, mulți se pot întreba ce să aleagă, o pereche de pantofi din piele naturală sau din piele ecologică. Cei care optează pentru pielea ecologică o fac, adesea, ca urmare a preţului avantajos pe care pantofii respectivi îl au, însă pielea naturală oferă o rezistenţă mai mare şi o calitate înaltă oricărui produs, indiferent dacă este vorba despre pantofi, geantă sau chiar geacă. 

Avantajele şi dezavantajele pielii naturale 

Pielea naturală este unul dintre materialele folosite cel mai des în producţia de încălţăminte, dar este utilizată cu succes şi la realizarea a numeroase accesorii – curele, genţi, portofele, mănuşi – şi chiar a unor piese vestimentare. 

Ca orice material, şi pielea naturală are avantaje şi dezavantaje, numai că numărul beneficiilor sale este cu mult mai mare decât al dezavantajelor. Principalele dezavantaje pe care le are pielea naturală sunt preţul mare al produselor realizate din acest material, precum şi permeabilitatea ridicată – capacitatea de a absorbi apa din mediul extern. Pe de altă parte, când vine vorba despre avantaje se poate observa că acoperă ușor acele neajunsuri menționate anterior. 

În general, încălţămintea – dar nu numai – realizată din piele naturală este asociată cu calitatea, deoarece acest material are o durabilitate mare şi oferă un confort ridicat celor care îl poartă. Un alt avantaj importat este şi flexibilitatea materialului natural, care permite pantofilor să fie purtați în repetate rânduri fără a-şi modifica formă. În plus, obiectele realizate din piele naturală sunt atemporale, ceea ce în materie de modă reprezintă un atu major. 

Pielea ecologică – avantaje şi dezavantaje 

Cu toate că unii neagă aspectele pozitive pe care le are pielea ecologică, în realitate şi acest material obţinut printr-un proces chimic are deopotrivă avantaje şi dezavantaje. De regulă, oamenii aleg produsele realizate din piele ecologică datorită preţului scăzut pe care îl au – acesta fiind unul dintre avantajele majore ale acestui material. Sunt și persoane care pun accent pe etică, alegând pielea ecologică din dorinţa de a proteja animalele. În plus, produsele realizate din piele ecologică, fie încălţăminte, accesorii sau piese vestimentare, sunt disponibile într-o gamă mult mai largă de modele şi culori decât în cazul celor realizate din piele naturală. 

Aspectele care sunt considerate dezavantaje ale produselor realizate din piele ecologică includ:

  • rezistența scăzută în timp, indiferent dacă este vorba despre schimbarea aspectului, zgârierea mai uşoară sau chiar deteriorarea rapidă;

  • confortul scăzut, în special, în cazul perechilor de încălţăminte realizate din piele ecologică, aspect căruia i se alătură şi incapacitatea de a oferi un confort termic optim, mai ales în timpul sezonului rece. 

Chiar şi îngrijirea obiectelor din piele naturală şi din piele ecologică diferă, în cazul celei naturale fiind necesară o atenţie mai mare, pentru a o menține în condiţii bune, pentru un timp îndelungat. 

În concluzie, ambele tipuri de material prezintă avantaje şi dezavantaje, alegerea dintre cele două fiind făcută în funcţie de preferinţele fiecărui individ. 

Sursă imagine; https://unsplash.com/photos/S6wHfOpdGkY