Ca doua picaturi de apa: Puterile, perversiunile si potentialul ereditatii

Acest produs nu mai este disponibil

FINALIST AL PREMIULUI BAILLIE GIFFORD PENTRU NONFICTIUNE 2018 Ca doua picaturi de apa prezinta o perspectiva profund originala asupra a ceea ce transmitem de la o generatie la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial in transformarea ereditatii intr-o problema stiintifica si, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi o solutie s-a soldat intr-un esec spectaculos. Nasterea geneticii la inceputul anilor 1900 a parut sa faca exact asta. Treptat, oamenii si-au tradus vechile notiuni despre ereditate in limbajul genelor. Pe masura ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftina, milioane de oameni si-au comandat teste genetice care sa ii aduca aproape de parinti lipsa, de stramosi indepartati, de identitati etnice... Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se refera doar la genele care trec de la parinte la copil. Ereditatea continua in corpul nostru, pe masura ce o singura celula se transforma in miliarde de celule care ne formeaza corpul. Spunem ca mostenim gene de la stramosii nostri – folosind un cuvant care se referea pe vremuri la mosii si regate – dar mostenim si alte lucruri care inseamna la fel de mult sau mai mult pentru viata noastra, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viata mai usoara. Avem nevoie de o noua definitie a ereditatii si, prin intermediul expunerii lucide si al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest adevarat tur de forta ne-o ofera. Impletind cercetari stiintifice vechi si actuale, propria experienta cu cele doua fiice ale sale si tipul de relatare jurnalistica de asteptat de la unul dintre cei mai buni ziaristi de stiinta, Zimmer dezvaluie intrebari referitoare la bioetica, ce au nevoie urgenta de raspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar si ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevarat si despre ce putem transmite viitoarelor generatii.   „Minunat scrisa... O carte fascinanta.“ The Times „Nuantata, antrenanta si oferind un echilibru perfect intre povestire si stiinta... Cine este interesat in parcursul lui prin istorie si de ce poate lasa in urma va gasi multe lucruri interesante in aceste pagini.“ New Scientist „Fascinanta... Inteligent convingatoare.“ Observer „Extraordinara... Aceasta carte il reprezinta pe Zimmer cu ce poate face cel mai bine: sa combata conceptiile gresite despre stiinta cu blandete, prin proza.“ New York Review of Books „De ce seamana copiii cu parintii si cu fratii lor, dar, cu toate acestea, sunt diferiti unul de altul?... Fascinant... Cartea lui Zimmer este o modalitate excelenta de a te pune rapid la curent cu ultimele noutati.“ Washington Post   CARL ZIMMER este scriitor si editorialist cunoscut de stiinta popularizata, care relateaza despre frontierele biologiei, unde oamenii de stiinta extind intelegerea vietii de catre noi. Din 2013 este editorialist la New York Times. Tine prelegeri la universitati, scoli medicale, muzee si festivaluri si este o prezenta obisnuita la programe radio. In 2016, Zimmer a castigat Premiul Stephen Jay Gould, decernat anual de Societatea pentru Studiul Evolutiei ca modalitate de recunoastere a indivizilor ale caror eforturi sustinute au dus la cresterea intelegerii publicului in ceea ce priveste stiinta evolutionista. Zimmer este autorul a 12 carti despre stiinta, pe subiecte de la virusuri la neurostiinta si evolutie.

Alți utilizatori au vizualizat și

Cum să alegi hamacul potrivit

Hamacul poate fi un companion de relaxare perfect într-o zi de vară. Indiferent dacă dorești să te relaxezi în propria ta curte sau să te odihneș...

Citește mai mult

Cun să alegi cea mai bună bicicletă pentru copii

Bicicleta este un element esențial în dezvoltarea copilului. Nu numai că stimulează abilitățile motorii și percepția spațială, dar contribuie la o star...

Citește mai mult

Cum să alegi cel mai bun cuptor cu microunde

Cuptorul cu microunde este un electrocasnic esențial într-o bucătărie modernă. Acesta economisește timp și energie și permite gătirea sau încălzi...

Citește mai mult